Czym opłatek i dlaczego się nim łamiemy
6/18/2023Chyba każdy z nas doskonale zna smak cienkiego, białego chlebka, jakim się dzielimy podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, ale też i wielu sąsiednich. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, gdyż oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć wspólnego bycia.
Przed laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy kościołach i klasztorach, obecnie produkcja opłatków jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to właśnie na Wigilię w każdym domu oplatki będą się pojawiać.
Robi się je wyłącznie z dwóch głównych składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i tnie na niewielkie kawałki. Często w czasie prasowania stosuje się matryce, wytłaczające religijne albo świeckie motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze